Slivkový koláč- klasika naších babičiek. Stačilo zozbierať úrodu zo záhrady alebo aj zohnať na trhovisku a bolo napečené.
Úžasná kombinácia sliviek a maku ktorej neodoláš. Tak využi ešte sezónu sliviek kým sú najlepšie a rozvoňaj celý dom sladkým potešením.
Čo budeš porebovať?
- 250 g polohrubej múky
- 20g čerstvého droždia
- 125 ml vlažného mlieka
- 40 g rozpusteného masla
- 1PL kryštálového cukru
- 1 vajce
- Maková plnka: 250ml mlieko, 250ml šľahačková smotana, 300g mletého maku, zlatý klas, 150g práškového cukru, 50g masla, kôra z umytého citróna (voliteľné)
Slivkový koláč – ako na to?
Z teplého mlieka, cukru a droždia spravíme kvások. Do misy dáme ostatné suroviny a vlejeme hotový kvások. Poriadne vymiesime cesto, zakryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste približne 30 minút podľa okolitej teploty – cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Kým cesto kysne si pripravíme makovú plnku. Do hrnca dáme variť mlieko, šľahačkovú smotanu a pomletý mak. Keď hmota začne vrieť, za stáleho miešania varíme približne 5 minút na slabšom ohni.
V troške vody rozmiešame 1ks zlatý klas a vlejeme do maku. Rozmiešame a pridáme práškový cukor, maslo, citrónovú kôru a ešte chvíľu miešame. Keď hmota začne hustnúť, odstavíme a necháme vychladnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme, preložíme na pomastený plech 35×35 (koláč v recepte je v okruhlej forme delimano, tá má 30cm). Potrieme vychladnutou plnkou, poukladáme rozpolené slivky a pečieme vo vyhriatej rúre
na 170°C približne 50 minút – do zlatista. Môžete a nemusíte posypať drobenkou (hrubá múka, maslo, cukor). Upečený slivkový koláč krájame na väčšie kusy.
Dobrú chuť!
0 komentárov